Egy egészséges ember a napi C-vitamin szükségletét a helyesen összeállított étrenddel, megfelelően elkészített ételekkel a tél végi és tavaszi hónapokban is fedezni tudja. De mit tegyünk, hogy ne kelljen egy egész zöldséges standot felfalnunk, mégis el legyünk látva optimális mennyiségű C-vitaminnal?

Egy egészséges ember a napi C-vitamin szükségletét a helyesen összeállított étrenddel, megfelelően elkészített ételekkel a tél végi és tavaszi hónapokban is fedezni tudja. De mit tegyünk, hogy ne kelljen egy egész zöldséges standot felfalnunk, mégis el legyünk látva optimális mennyiségű C-vitaminnal?

A napi C-vitamin szükségletünk minimuma 45–80 mg/nap körül van. Ajánlott mennyisége hivatalosan 60–90 mg, de erről a mai napig folynak a viták. Több orvos szerint is érdemes túllépni az ajánlott bevitelt, de abban az esetben megnőhet a vesekő vagy a magas húgysavszint kialakulásának kockázata. Aszkorbinsavban gazdag zöldség- és főzelékfélék, ezenkívül a zöldpaprika, a paradicsom, a burgonya és a fejes saláta. A káposztafélékben is rengeteg van, akárcsak a friss gyümölcsökben. Télen szörpök, gyümölcsborok fogyasztásával lehet támogatni a szervezetet. A zöldségféléket lehetőleg nyersen, salátának elkészítve, vagy pároltan célszerű fogyasztani – a hosszú áztatás, főzés, párolás, fagyasztás, jelentős aszkorbinsav-veszteséget okoz, de kerülni kell a fémedények használatát és az ételek ismételt felmelegítését is.

Nagyobb megterhelés esetén is ajánlott

A C-vitamin a legismertebb vitamin, működése az egész szervezetre kiterjed. A C-vitamint sem előállítani, sem raktározni nem képes a szervezetünk. A C-vitamin számos friss gyümölcsben, zöldségben megtalálható, de leghatékonyabb természetes forrása a vadrózsa termése. Az aszkorbinsav kivonatolására azért van szükség, mert így koncentrált formában, azonosított minőségben, pontos mennyiségben adagolható. Csipkebogyó, és króm együttes bevitelével, a flavonoidoknak köszönhetően, hatékonyabb a felszívódás. A C-vitamin szükséglet az életkor, életmód, táplálkozási szokásoktól függően változó. Gyógyszerek rendszeres szedése is okozhat C-vitamin hiányt (vízhajtók, hashajtók, fogamzásgátlók, koleszterincsökkentők). Az élvezeti szerek tartós fogyasztása is okozhat hiányállapotot (alkohol, nikotin, koffein, tein, teobromin). A C-vitamin szükséglet emelkedik nagyobb megterhelés esetén (fizikai, szellemi munka, sport).

Tavaszra eltűnhet a C-vitamin

Már megint a szabadgyökök!

A C-vitamin védi a sejteket a szabadgyökök károsító hatásával szemben, aktiválja az enzimeket, és támogatja a sejtlégzést. Erősíti az immunrendszert, véd a stressz káros hatásaitól, segíti a vas, folsav és B12-vitamin felszívódását. Meggyorsítja a sérülések gyógyulását, segíti a szövetek újjáépítését, részt vesz a csontok, kollagén rostok (porcszövet, izületek, ínszalagok, íny) regenerálásában. Erősíti a hajszálerek falát, véd a szívbetegségek és a látásrontó szürke hályog ellen. A szelén erősíti az antioxidáns hatást, tovább segítve a sejtek védelmét. C-vitamin szükséges a pajzsmirigy hormonok termeléséhez is. Általánosan javallt a sárgafolt elfajulás elleni védelemre, vírusos fertőzések ellen (pikkelysömör, szájherpesz), némely idült betegségre, és a reumás izületi gyulladások tüneteinek enyhítésére.

A Revitállal nincs lehetetlen

Ez a gyümölcs sűrítmény nem csak egészséges, de nagyon jó ízű is! A termék csipkebogyóból és hibiszkuszvirágból készült, fogyasztását pedig az egyoldalú táplálkozás, kimerültség, lábadozás, fokozott igénybevétel esetén javasoljuk. A csipkebogyó és hibiszkuszvirág az egyik legősibb és leghatásosabb természetes C-vitamin-forrás. A benne levő magnézium az egészség megőrzése szempontjából az egyik legfontosabb ásványi anyag. A Revitál Elixírben együttesen megtalálhatók ezek a funkcionális anyagok, melyeken kívül semmilyen mesterséges adalékanyagot nem tartalmaz, csak természetes közegű C-vitamint és magnéziumot. Ezáltal hatékony antioxidáns, erősíti az immunrendszert és karbantartja a hajszálerek falát. Fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet és egészségesen tartja a csontokat és az ízületeket. Görcsoldó hatása közismert. A BioGroup Vita-C komplex készítményével, valamint a Revitállal könnyebb lesz elviselni a hirtelen változó évszakokat. Küszöbön a tavasz, nem árt pótolni a télen elveszett vitaminokat. Mindkét készítmény tartósítószer mentes, fogyasztása korhatár nélkül ajánlott, akár nagyobb, terápiaszerű adagokban is biztonságos.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!