Az emberi szervezet optimális működéséhez enyhén lúgos közeg kell. Kivételt képez a gyomor és a hüvely nyálkahártyája, mert az savas kémhatású. A vastagbél egyes részei is enyhén savasak. A szervezet beállítja a megfelelő pH értéket, ha nem teszünk ellene nap, mint nap.

Az emberi szervezet optimális működéséhez enyhén lúgos közeg kell. Kivételt képez a gyomor és a hüvely nyálkahártyája, mert az savas kémhatású. A vastagbél egyes részei is enyhén savasak. A szervezet beállítja a megfelelő pH értéket, ha nem teszünk ellene nap, mint nap.

Mitől bomlik fel az egyensúly?

1. A helytelen étrend, a túl sok állati eredetű étel, a cukor, a finomított gabonák, a kemikáliák, mind nehezítik a szervezet önirányító tevékenységét. Itt kell megemlíteni a sok (sokszor indokolatlan) gyógyszerfogyasztást is. Nem megfelelő minőségű és mennyiségű táplálékok, étrend kiegészítők. Nem mindegy, hogy mit mivel eszünk, az egyes ételsorok milyen alapanyagokból vannak. Általánosságban elmondható, hogy az állati eredetű ételek, (hús, tej, tojás) és a gabonák (kivéve a kusz-kusz, amarant, quinoa, köles, chia és egy pár kevéssé ismert, nálunk nem honos gabona) savasítják a szervezetet. A tej, tejtermékek nyákosítják a szervezetet, ez pedig savassá teszi a szöveteket. A zöldségek és gyümölcsök főleg nyersen fogyasztva lúgos irányba tolják a pH értéket.

2. A lelki feszültség, a negatív gondolatok, érzések, a negatív értékrendek, aspektusok az élet minden területén. A stressz a mai életünk minden pillanatának a része, habár nem kéne, hogy így legyen. A stressz különböző impulzusokat, rezgéseket idéz elő a sejtjeinkben, így a sejt örökítő anyagának tulajdonságait is megváltoztatja. Ennek következménye a degeneráció is, amely a degeneratív elváltozások elindítója. Ezek elsavasítják a sejteket, szöveteket, szerveket.

3. A szennyezett környezet: a földben, a vízben, és a légtérben lévő kemikáliák, és műanyag hulladékok maradványai, az elektroszmog, a savas eső mind hatással vannak a szervezetünkre. 

Az ideális érték 7,365pH. A 7,4 pH (ami a köztudatban elfogadott normál érték), már lúgos, ami azt jelenti, hogy a szervezet betárolja a lúgos ásványi anyagokat, nyomelemeket, hogy ezzel kompenzálja a savasodást.

Amikor savas a szervezet, nagyon sok betegség, vagy tünet figyelhető meg. A cukorbetegségtől a húgyúti fertőzéseken át az allergiáig szinte minden betegség a mikroorganizmusok túlzott elszaporodásának a következménye.  

Ha savas a szervezet, akkor nagyon sok kóros mikroorganizmus van jelen. Ez a vérből mérhető, sajnos nagyon sok embernél kimutatható. Speciális vizsgálattal a mikroorganizmusok fajtáit és elszaporodását lehet látni. Ilyenek a baktériumok, az élesztő-és penészgombák, a mycotoxinok, a kikristályosodott mikroorganizmusok, de a fémes elemek, vérrög darabok, nagy molekulájú zsírok, stb. A különböző betegségeknél különféle a mikroorganizmusok elszaporodása és jellemző kép sémák figyelhetők meg. Pl.: érelmeszesedés, rák, cukorbetegség alkalmával. Az elsavasodás kedvez a mikroorganizmusoknak, mindig megfigyelhető a túlzott elszaporodásuk.

A szervezetnek az immunrendszer a belső orvosa

A tápcsatornában van az immunrendszerünk 75 – 80% – a. Ennek a 10 – 12 méter hosszú szervünknek jól és hatékonyan kell működni, hogy testünk minden sejtje megkapja az optimális működéshez szükséges tápanyagokat. Az emésztés már a szájban elkezdődik. A nyálban van a ptyalin szénhidrát bontó enzim. Ahhoz, hogy ez kifejtse a hatását, minden falatot folyékonnyá kell rágni. Ez semlegesíti a szájban a savas kémhatást. Fontos, hogy a folyékonnyá rágott táplálékkal megfelelő mennyiségű nyálat lenyeljünk. A távol keleti szerzetesektől fennmaradt a rendszeres reggeli testgyakorlatok egyik fontos eleme volt a nyelv megfelelő mozgatása a száj minden területére és a nyál-nyelés. Ők már régóta tudták, hogy ez nagyon fontos a jó emésztéshez. A vékonybelekben történik a tápanyagok felszívódása. Azonban ez csak a lúgos környezetben lesz megfelelő. A barátságos bélbaktériumok akkor tudnak jól szaporodni, ha 7,5 -8,0 pH van a belekben. A hasnyálmirigy ennél lúgosabb emésztő enzimeket is juttat a vékonybélbe. A bélbaktériumoknak fontos szerepük van abban, hogy milyen az emésztett táplálék felszívódása. Optimalizálja a felszívódást, (elegendő ideig legyen az emésztett táplálék a vékonybélben), nem engedi a toxikus anyagok bekerülését a véráramba. Tejsavat és vitaminokat termelnek.(biotin, niacin, folsav, B6, B12). Ez azonban csak akkor van így, ha a bélbolyhokat teljesen beborítják. A probiotikumok biztosítják a bélfal épségét. Amennyiben a különféle mikroorganizmusok bekerülnek a véráramba, azok nem csak ott vannak! Mivel élő szervezetekről van szó, ezek is táplálkoznak, szaporodnak, ezeknek is van anyagcseréjük, valamint salakanyagok, amik káros savakat, további méreganyagokat tartalmaznak.

Egy jól működő emberi szervezetben 1,4 – 1,7 kg hasznos baktérium van. Ezeknek a baktériumoknak a bélben kell maradniuk, ott látnak el védő funkciót, de a vérben, vagy a szövetekben nem kívánatosak, ott nem töltik be azt a szerepet, mint a bélben. Ennek megtartása érdekében érdemes odafigyelni, és lúgosítani a szervezetet.

Ellenőrizzük saját pH értékeinket! A legegyszerűbb a pH papír, ami a nyál, vagy a vizelet pH-értékét méri. A nyál gyorsan ingadozik, attól függ, hogy éppen mit ettünk. A vizelet értéke is változik a táplálkozás függvényében, ezért érdemes mindig reggel végezni a mérést. Egy színskála segítségével összehasonlítjuk az elszíneződött papírt, és látjuk a pH értékünket.

Legerőteljesebb lúgosító hatású táplálékok a chlorella mikro alga, a magas klorofill tartalmú zöld növények, egyes gabona magvak csírái és a lúgosító vizek.

Napi 2 – 3 liter víz fogyasztása ajánlott az egészség fenntartásához

A BioGroup által forgalmazott Füredi ionizált lúgos kémhatású tömény italalap alkalmazásával készíthetünk magunknak jó minőségű lúgosított vizet. Ez többszörös ionizálással készült 12 pH értékű lúgos italalap.

Fogyasztási ajánlása: hígítás nélkül 1 dl egy alkalommal.

9,47 pH lúgos víz készítése: 1 dl italalaphoz 1 liter vizet adjunk.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!